God mat

I väntan på en sammanfattning av de senaste dagarna kommer här ett beställt receptinlägg:

Kycklingpaj med bacon och chili
Ca 6-8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
Dubbla degen om du vill göra både botten och lock!

Fyllning:
Ca 600-800 g kycklingfilé (eller ja, efter behag!)
1 paket tärnat bacon (ca 140-150 g)
1 purjolök i strimlor
2 hackade vitlöksklyftor
Ca 3 dl riven lagrad ost (t.ex. Svecia eller Västerbotten)
1 burk crème fraiche, paprika/chili
Ev. lite extra grädde

Pensling:
(Om du väljer att göra ett lock)
1 uppvispat ägg
Sesamfrön

Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop pajdegen och ställ den svalt en stund. Tryck sedan ut degen i en pajform, picka några hål i den och förgrädda i ugnen ca 10 min. När skalet är klart, höj temperaturen till 225°C.


Skär kycklingen i bitar och bryn dem i en stekpanna. Krydda med lite salt (det blir ganska salt av baconet), svartpeppar och basilika, eller något annat du gillar. Lägg över på en tallrik.


Fräs bacon, strimlad purjo och vitlök några minuter. Lägg i kycklingen. Späd med crème fraiche. Låt puttra några minuter. Blanda sedan ner osten.


Häll stuvningen i pajformen. Vill du ha ett lock på pajen, kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sedan locket på pajen. Använd överflödig deg till dekoration. Tryck till runt kanten, pensla med ägg och strö över fröna. Skär några snitt i locket med en vass kniv.


Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-35 min.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0