Födelsedagsveckan

Nu är vi nyligen hemkomna från Viggos farmor, som fyller år idag. Kusinen Sixten och fastrarna var också där, och bebisarna "sjöng" i kör för farmor/mormor. De tystnade tack och lov till slut efter mat i magarna. I present fick Monika en stol av oss allihop. Vi har nämligen diskuterat deras nya matgrupp ett par gånger. När de köpte gruppen ville Monika ha sex stolar till bordet eftersom det har en klaff som kan fällas ut. Lasse tyckte minsann att det räckte med fyra, och efter en kompromiss fick Monika en femte stol. Vilket vi tyckte var helt befängt. Vad ska man med fem stolar till? Då blir det ju i alla fall udda om man fäller ut klaffen! Jag tror Monika blev lite nöjd ändå, Lasse sa inte så mycket :-P

De duggar verkligen tätt den här veckan, födelsedagarna. I måndags fyllde Niklas syster Cissi år, idag var så Monikas tur, i morrn fyller visst undertecknad år, och på fredag är det min svågers tur.

I morgon kväll blir det långresa för familjen "hem" till Falköping. Syrrans man (tillika Viggos fadder) fyller 30, och det ska firas. Dags att packa väskorna!

Rätt=fel

(Läs om du orkar.)

Det stressar mig lite varje månad att få pengar den 27:e, när jag är van att få lön den 15:e. Först den 26:e kan jag gå in och se om F-kassan förstått och godkänt min ansökan, vilket är väldigt nära förfallodatum på de flesta räkningar.

Eftersom jag hade en sjukdag den här månaden, gjorde jag en sjukanmälan via nätet och en friskanmälan dagen därpå. Det jag inte förstod riktigt var det här med att göra en ny anmälan av föräldrapenning i samband med friskanmälan. Därför slog jag kassan en signal. Hon förklarade där att det inte alls behövdes, och att hon hade min ansökan fram till 20 mars. Bra, tänkte jag, för jag har absolut inte råd att inte få pengar den här månaden.

Den 20:e skickade jag in en ansökan för kommande månad. På mina sidor stod det nu att jag hade gjort en anmälan av föräldrapenning, och en ansökan. Detta oroade mig en aning, den där anmälan som inte alls var nödvändig, sades det ju!

Så kom den 26:e - "Du har ingen kommande utbetalning". Nytt samtal till kassan. Förklarar sjukanmälan, friskanmälan och telefonsamtal. Hon säger också att ny anmälan inte behövs. Får vänta läääänge i luren. Tanten återkommer. Får vänta lääänge igen. Hon har nu lagt in utbetalningen, så den kommer på onsdag (alltså en dag sent). Jag frågar som avslutning hur jag ska göra i framtiden om jag blir sjuk. "Då ringer du in, så lägger vi in i din journal att du varit sjuk och justerar ansökan."

Med andra ord spelar det ingen roll att man gör rätt, det blir fel ändå.

Mamma vs Viggo

Mamma lägger Viggo i vaggan. Viggo protesterar.
Mamma nattar Viggo i famnen till tonerna av Guns N' Roses. Viggo somnar.

Mamma lägger Viggo i dubbelsängen. Viggo vaknar och protesterar.
Mamma nattar återigen i famnen. Viggo somnar.

Mamma lägger Viggo i sängen, nu på mage. Viggo sussar. Viggo rullar över på rygg. Viggo protesterar.
Mamma nattar i famnen. Viggo somnar.

Mamma placerar Viggo sittandes i sängen. Viggo pruttar och protesterar.
Mamma väntar ut pruttarna och går för att byta blöja. Viggo är nöjd och pruttarna var fejk.

Mamma lägger Viggo i sängen. Viggo protesterar.
Mamma nattar Viggo i famnen. Viggo somnar.

- - -

VAD SKA MAMMA GÖRA NU???



Uppdatering

Har visst varit lite dålig uppdatering här igen. Viggo har krävt massa uppmärksamhet de senaste dagarna, och när han sover sover jag också. Vi lever i ett stort kaos här hemma, och det kliar verkligen i fingrarna att komma till skott med ommöbleringen i gästrummet och få ordning på alla Viggos pinaler. Vi skulle förmodligen behöva en helt ledig dag och barnvakt stationerad under tiden, vilket inte är helt enkelt ordnat.

Gossen har börjat sova riktigt bra på nätterna (och bara för att jag säger det kommer han antagligen lägga av med den vanan redan i natt). Han somnar antingen i sin vagga eller mellan oss i sängen, och vaknar högst en gång innan Niklas klocka ringer på morgonen. Ibland inväntar han till och med pappas larm. Hoppas verkligen han kan hålla sig till den vanan!

I morgon väntar nytt besök på BVC. Ska bli spännande att se hur mycket min plutt väger nu.


Dopgåvor


Viggo och hans moster


Familjen

Jag och mina fina pojkar!

Galet trött!

Så har den efterlängtade dophelgen lidit mot sitt slut, och en minst lika efterlängtad stillhet infunnit sig. Gårdagens arbetsdag med alla förberedelser varade mellan 07-23 för min del, utan ens en lunchrast (eller jo, om man räknar en halv ostsmörgås som lunch). Snart kommer dopet dokumenteras här i bloggen, men just nu står bara återhämtning på agendan.

Tack familjen för hjälpen med alla dopbestyr!

Sätta fart

Från och med nu blir det intensivt. Ska strax åka iväg och lämna av hund och barn hos fastrarna för att inhandla en låååång lista på Coop. 20 liter cider, 5,5 liter grädde, 6 gurkor, 12 burkar tonfisk, nästan 4 liter gräddfil och en massa andra livsmedel med höga multiplikationsfaktorer.

Därefter väntar kökstjänst i form av smörgåstårtefyllningar och bak, massa städning och mammaskap. Bäst att sätta fart!

Konsten att bilda en kö

Somliga kan tycka att det är att överanalysera, men hur svårt är det egentligen att bilda och förstå en kö? Om två kassor är öppna och det i den ena står sex personer i kö, medan det i den andra endast står två finns det några få sätt att tolka situationen på:

1. Aha, här står folk i en gemensam kö för att göra det framkomligt för folk som faktiskt vill handla från             hyllorna intill.
2. Fråga personerna i kön hur det var tänkt.
3. Helt egoistiskt gå förbi alla köande och ställa sig som nummer tre i den korta kön.

Finn ett fel. Orka tjafsa i butiken, men går inte detta under allmän vett och etikett?!

Större

Igår var vi på BVC för enmånadskontroll. Lillen växer! För mormor, moster, faster och
andra som intresserar sig kan jag meddela att han nu väger 4150 g och är 54,5 cm lång.


Ingen ungdom längre

Igår köpte jag nya byxor, trevligt att äntligen komma i vanliga storlekar igen. Efter ett par tidigare missar i tron att jag fortfarande drar XS i kläder, breddade jag mitt ögonmått och tog med både en 36:a och en 38:a in i provhytten. Faktum var att den större av dem såg mer relevant ut. Den gick på. Motståndet var dock i största laget. Det  slutade med en storlek 40 (!) och när jag skulle betala i kassan påpekade jag att byxan var väldigt liten i storleken (för jag KOMMER faktiskt i en 36:a i många andra byxor!). Till svar fick jag att den byxan hörde till ungdomsavdelningen och att de storlekarna generellt är mindre. "Ja, ungdom är man ju inte längre" svarade jag med glimten i ögat. Fast innerst inne undrar jag fortfarande hur storlekarna (=måtten) kan skilja sig mellan en 16- och 26-åring. Är inte en centimeter alltid en centimeter?


1 månad

Tjena, Viggo heter jag, och jag fyller 1 månad idag!

Och mamma undrar - vart tog tiden vägen??!

Snörvel

Det är ingen höjdare att vara sjuk. Ännu sämre är att vara sjuk och ha en fyraveckorsbebis att ta hand om. Sämst är när båda föräldrarna ligger däckade av förkylning och man dessutom måste ta tag i ett gigantiskt tvättberg. Bara att rida ut stormen, för över går det ju, men när?

Gråt och tandagnisslan

Trots att tiden går så fort kan dagarna kännas oändliga på samma gång. I tre dagar nu har skitungen skrikit öronen av mamman, och det enda som hjälpt är att ge honom bröstet. Men att amma mer eller mindre konstant gör inte brösten speciellt glada. Även med amningsnapp är smärtan näst intill outhärdlig.

Som vanligt med barn får man en miljon råd från olika håll, och som alla andra slutkörda mammor omvandlar man lätt råden till kritik och rycker upp garden. Det räcker gott och väl med de egna skuldkänslorna man får när man till slut bara vänder ungen ryggen och önskar att man fick slänga honom i väggen.

Så tack, men nej tack till fler "har-du-provat-råd". Vill jag ha tips så ber jag om dem.

Paket

Det bara dräller ner paket i brevlådan nuförtiden! Igår fick jag gå upp till kiosken och hämta det jag trodde var min traderaklänning. Döm min förvåning när avsändaren hette Blomstrand, precis som min moster! Det tog någon sekund innan jag fattade att paketet kom från den enda Blomstrandfamilj jag känner och inte från någon traderasändare ;-) Moster med man hade skickat ett jättefint klädset som Viggo kan ha när han blir lite större (vilket jag antar går fortare än man anar).

Senare på dagen kom ett nytt paket i brevlådan, detta var från Niklas halvbror med familj. Deras 4-åriga son Elias hade valt en body med apor på och även en snuttegiraff till den nya kusinen.

Och nu! Nu damp det ner ytterligare ett paket i brevlådan. Adresserat till Niklas (med Viggo i parentes efter). Betyder det att jag inte får öppna det själv? Fröken Nyfiken får nog hålla sig tills den andra hälften kommer hem.


En liten kusin

Idag har Viggo fått en liten kusin, 3495 gram tung och 50 cm lång.
Grattis Cissi och Ammi till er lille kille!


RSS 2.0