Solig söndag

I söndags sken solen och vi packade in familjen i bilen och åkte ut till Stenhamra. Mamman blev snuvad på Mors dag-firandet med förklaringen att "hade du inte gått upp först så hade du fått frukost på sängen". Bara det att mamman alltid går upp först på helgerna... Hursomhelst, till Stenhamra bar det av och väl där snabbade vi oss att blåsa upp Viggos nya pool som han fått av sina fasterfastrar (ett föryngringsbegrepp i stil med "mormor" för att undvika prefixet gammel-). Tanken var att hinna få vattnet solvarmt så att vi alla tre kunde bada under dagen. Viggo sov sött i sin vagn, så hans mamma och pappa fick bada själva. Jag invigde min nya bikini i storlek 38, inte 36...


Viggo missade badet, men var på glatt humör ändå. Och snygg var han också!


God mat

I väntan på en sammanfattning av de senaste dagarna kommer här ett beställt receptinlägg:

Kycklingpaj med bacon och chili
Ca 6-8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
Dubbla degen om du vill göra både botten och lock!

Fyllning:
Ca 600-800 g kycklingfilé (eller ja, efter behag!)
1 paket tärnat bacon (ca 140-150 g)
1 purjolök i strimlor
2 hackade vitlöksklyftor
Ca 3 dl riven lagrad ost (t.ex. Svecia eller Västerbotten)
1 burk crème fraiche, paprika/chili
Ev. lite extra grädde

Pensling:
(Om du väljer att göra ett lock)
1 uppvispat ägg
Sesamfrön

Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop pajdegen och ställ den svalt en stund. Tryck sedan ut degen i en pajform, picka några hål i den och förgrädda i ugnen ca 10 min. När skalet är klart, höj temperaturen till 225°C.


Skär kycklingen i bitar och bryn dem i en stekpanna. Krydda med lite salt (det blir ganska salt av baconet), svartpeppar och basilika, eller något annat du gillar. Lägg över på en tallrik.


Fräs bacon, strimlad purjo och vitlök några minuter. Lägg i kycklingen. Späd med crème fraiche. Låt puttra några minuter. Blanda sedan ner osten.


Häll stuvningen i pajformen. Vill du ha ett lock på pajen, kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och lägg sedan locket på pajen. Använd överflödig deg till dekoration. Tryck till runt kanten, pensla med ägg och strö över fröna. Skär några snitt i locket med en vass kniv.


Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-35 min.



Nattning

Efter Eurovision hördes snarkningar från sovrummet, och pappa har lyckats natta sig själv.


Uteliv

Det härliga vädret passar mig som är föräldraled... öh, jobbar hemifrån, utmärkt! Igår tog jag och Petra med oss picknickkorgen och slog oss ner vid Mälarens kant för en solig stund. Det varade ungefär tjugo minuter, sedan råkade Petra skrika till när hon fick en broms på sig, och Viggo vaknade. Efter det bara skrek han. Vi packade ihop och gick på promenad i stället, backe upp och backe ner (mest upp) genom mer eller mindre halva villasta'n. Efter två timmars lufsande vinkade vi hejdå och Petra satte sig i en AC-konditionerad bil för att övningsköra. Jag kämpade mig hem den sista biten på egen hand, med Viggo i vagnen och en minst sagt utschasad hund i släptåg.


Idag har jag fortsatt mitt promenerande, men den här gången valde jag att gå genom skogen för att slippa en direkt gassande sol. Det var sista gången vill jag påstå! Efter bara några minuter var jag halvt uppäten av myggen och skogsterrängen måste varit rena berg-och-dalbanan för Viggo! Dock sov han gott hela tiden, medan jag och Fia flåsade oss runt spåret. Så mycket svalare i skogen var det inte heller. 1:15 tog turen idag, och efter den pärsen mumsade jag i mig en isglass när vi var hemma på Mirabellbacken igen.

Obs! Det här är inte skogen, utan finalsträckan innan Mirabellbacken skymtade åter.

Spegel spegel

I förrgår såg Viggo sig själv i spegeln för första gången. Han har tittat i den förut, men då bara sett andra saker i den. Den här gången fick han ögonkontakt med sig själv och sprack upp i ett strålande leende - inte undra på det när man får syn på en sån snygging!

I morse attackerade jag min son med massa pussar på kinderna, som jag gör ibland. Han brukar kisa med ögonen (antagligen för att slippa undan mitt hår som är överallt) och dra på munnen. Så gjorde han även nu men skrattade också högljutt till mammas bus. Härlig känsla!!

De senaste dagarna har varit extremt varma, jättehärligt, men också extra energikrävande. Idag tänkte jag introducera vatten på flaska för Viggo. Flaska tar han utan problem när den är fylld med bröstmjölk eller ersättning. Vatten var absolut ingen höjdare! Han grimaserade och spottade ut det fortare än kvickt. Det lär väl ta ett tag innan han vänjer sig vid andra konsistenser.


Linslusen

Viggo låg på mage och tittade på tv, men när mamma tog upp mobilen för att fota
skulle han bli linslus i stället!


Tekniska problem

På något underligt vänster har min menyrad försvunnit! Den existerar, men "gömmer sig" någonstans, för om man söker via Ctrl+f på t.ex. "arkiv" dyker den upp längst ner och resten av sidan blir halv!

Har mailat blogg.se och fått rådet att återställa mina kodmallar, men det funkar inte ändå! Ja, jag har lätt panik..!

Får man ta hunden med sig in i... kyrkan??!

Idag har varit en minst sagt händelserik dag! Den började med ställt alarm för att komma upp i tid till föräldragruppen på BVC. Vi fick börja med att presentera oss och våra barn, berättade lite om våra förlossningar och så pratade vi om barnens sömn. Jag är väldigt tacksam över min förlossning, för även om den var jobbig och seg, så var den utan komplikationer. Jag kunde dock inte berätta så mycket om den, jag var ju så trött då att jag inte minns så mycket! Min sammanfattning var i stort sett: Vattnet gick strax före midnatt, vi skrevs in, jag fick lustgas och epidural (praise the lord!), han kom 15:17. That's it liksom. De andra hade historier om sugklocka, igångsättning, blodförlust osv, men ingen av de åtta mammorna hade blivit snittad (vilket var ganska ovanligt i en mammagrupp om vår storlek). Alla bebisar var vakna - utom Viggo. Han sov hela tiden. Jätteskönt, men han måste sluta med den där falska marknadsföringen. Sådan är han absolut inte hemma!

Efter föräldratimmen stannade jag och två andra mammor kvar och språkade i ytterligare 1 ½ timme; Emma med sin 4-månaders Alvin, och Cecilia med Seth, 3 månader. Viggo sov. Han vaknade först strax innan vi tänkt åka hem och tog en slurk och bajsade, sen var han nöjd.

När vi kom hem var det dags för lunchpromenad med Fia. Vi tog den vanliga vägen längs vattnet, bland hägg och syrén i strålande solsken. Efter en stund slog vi oss ner under ett träd, Viggo och Fia i skuggan medan jag lapade sol. Rätt som det var kom en mamma förbi med sin barnvagn och ropade till oss att "Det där ser skönt ut! Hur gammal är din bebis?". Sedan sa hon att det var barnsång i kyrkan nu och frågade om vi inte skulle följa med. Det gjorde vi! Det var visst bara en liten detalj, jag hade ju hunden med! Den andra mamman (som var väldigt lättsam) sa att det kanske inte gjorde någonting, vi kunde ju fråga! Så, när vi väl kom till kyrkan frågade hon sångledaren och receptionen om det gick för sig att ha hunden med, och det var ingen som hade några invändningar mot det, så länge ingen var allergisk.

Alltså blev det sångstund både för mig, Viggo och Fia i kyrkan tillsammans med två andra mammor och deras barn plus en sångledare. Därefter gick vi till samlingslokalen och fikade och lekte med barnen. Jag satte Fia i "hallen" och där stannade hon så duktigt. Pensionärerna i salen bredvid berömde henne när vi skulle gå hem och tyckte att jag hade en mycket väldresserad hund. Jojo!


Barnbidrag

När barnbidraget äntligen kommit kunde vi ta ytterligare en shoppingtur, mamma och jag. Trots Försäkringskassans generositet strejkade kortet redan i första affären och mamma fick rycka in med sitt. Det var ju synd... ;-) Vi hittade mycket fina kläder till Viggo, så nu är han "safe:ad" någon månad till. Kusin Filip har tur som kommer få ärva en hel del framöver (såvida han inte får för sig att växa i Valtertakt och gå om Viggo förstås).
Tack för sponsringen mamma/mormor!

Och förresten - kortstrejken berodde på att jag fört över pengarna till fel konto! Så kan det gå...

Törnrosas son

Idag har jag, mamma och Viggo varit i Sollentuna och shoppat. Mest fönstershoppat, men fick med mig ett par toppar från Gina Tricot samt en bricka, en kökshandduk och bakformar från Lagerhaus.

Viggo har sovit i stort sett hela dagen för ovanlighetens skull, skulle tippa på 4-5 vakna timmar totalt idag! Misstänker att det bottnar i något utvecklingssprång, han sov nämligen en stor del av dagen även igår och jag kunde avverka inte mindre än TRETTON maskiner tvätt (täcken och kuddar inräknat). Nattsömnen fungerar fortsatt utmärkt, med en till två korta amningar och något blöjbyte, sedan somnar han snabbt om igen. Duktig son!


Fläck-facit

Enligt dagens erfarenhet funkar galltvål utmärkt på bajsfläckar! I mitt fall hade jag tvättat bodysarna först utan något vidare resultat. Efter galltvålsbehandling och ytterligare en omgång i tvättmaskinen var nästan alla fläckar borta. Man ska nog behandla dem innan de torkat in för länge, en helvit body som väntat i tvättkorgen i två veckor har fortfarande lite gula spår (en body som han totalt hunnit använda i 15 minuter innan fläcken uppstod!).

Så nu vet ni det, alla småbarnsföräldrar!

Husmor mobilbloggar

Det har varit full rulle här hemma några dagar, därav frånvaron av inlägg. Just nu springer jag fram och tillbaka till tvättstugan. Dessvärre bet inte tvättmedlet på bajsfläckar, så nu gör jag ett tappert försök med galltvålen och håller tummarna stenhårt!


God natt

Nu har jag precis nattat Viggo, för första gången på riktigt. Han satt med mig i soffan och gnällde lite och gnuggade sig i ögonen, så jag bestämde att försöka lägga honom i vaggan för att somna. Där satt jag på sängkanten och gungade honom, medan jag nynnade på vaggvisor tills jag blev hostig. Då fick speldosan ta över. Det tog högst en kvart innan han somnade och jag kan nu stoltsera med en ny mammapoäng!

SOVKOLLAGE
(Låt mig tillägga att jag verkligen fick leta bland alla våra bilder för att hitta en sovande Viggo!)


11 maj

11 maj = Viggo 3 månader. Idag var han på humör för fotosession!


Idag har jag också blivit ensamstående. Tack och lov bara tillfälligt. N är på jobbresa i Istanbul och blir borta fyra dagar. Mest synd om honom som missar umgänget med världens finaste kille!

Vaccination

Nu har vi varit på BVC igen. Oberoende av varandra gissade jag och Niklas på 6210 gram, och vi slog huvudet på spiken! Trisslott? 60 cm lång har han hunnit bli och idag var det också dags för de, av många föräldrar, fruktade sprutorna. Den här mamman är dock inte sjåpig av sig, och det tror jag Viggo känner av. Han reagerade inte på sticket, men skrek när vaccinet sprutades in, sedan var han glad igen efter dryga halvminuten. Han är så duktig, mammas kille!

Tummen

Bara någon minut efter Viggos födelse slank hans tumme in i munnen (veeem brås han på där tro?). Efter ett par månaders envisa försök och sugande på handen, lyckas han allt oftare fälla ut tummen och kan då och då trösta sig själv. (Praktiskt när nappen bara ploppar ut!)


Samling och fika

Fotografierna lyser fortfarande med sin frånvaro, men här kommer åtminstone en liten sammanfattning i text från den gångna helgen.

Natten mot lördag anlände vi till Falköping. Vi hade funderat ett tag på att åka ner den här helgen, och nu när nytillskottet i familjen Grimming anlänt rätades alla frågetecken ut. Så - på lördagen var ALLA mina syskon samlade hos mamma, vilket är mycket sällsynt numera. Efter blandade önskemål om fikabröd blev det till slut kakbuffé, med massa smarrigt alltifrån vaniljbullar till biskvier och fruktmousse. Innan skaran splittrades igen knödde vi ihop oss i trappan som förr för fotografering, lite större och några fler...



På söndagen gick vi tipspromenad på Mösseberg. 12 ganska lätta frågor tyckte jag, tills svaren redovisades. Det slutade med ynka sex rätt! Efter promenaden baxade vi oss allihop iväg till Sune och Birgitta (syrrans svärföräldrar) och intog en efterlängtad fika. Därifrån gav vi oss sedan av hem till mamma igen för att grunda med lite sen lunch inför hemfärden.

Innan vi åkte hem skulle vi ta oss en titt på lillasyster Isabellas nyköpta hus med renoveringsbehov. Runt hörnet om hennes hus bor farbror Magnus, som har ett likadant men renoverat hus, så därför sprang vi in där för att undanröja den skepsis som eventuellt hade uppstått hos besökarna. Där klampade vi oanmält runt och pekade och kommenterade - så funkar vi i familjen Ehn! Trots vårt ofina sätt (eller fina om man ser det som beröm) bjöds vi även där på kaffe med tillhörande god hallonpaj. Till slut satte vi oss ändå i bilen för en slutlig resa hem till Stockholm.

Teknik

Här skulle jag lagt in massa fina bilder från helgen i Falköping, men de bilderna jag snodde från syrrans kamera är puts väck! Så syster, när du läser det här - maila mig!

Kusin Vitamin

Gårdagen var högoddsare för nästa kusin att komma ut, de tenderar nämligen att pricka någon redan befintlig födelsedag i släkten. Så gjorde han också, och igår på Isabellas födelsedag föddes denna lille kille, 3310 gram tung och 48 cm lång.

Grattis familjen Grimming!


RSS 2.0